Anda mungkin pernah mendengar khabar angin dan melihat laporan berita tentang bagaimana anda harus mengelakkan parabens dalam produk penjagaan kulit dan kesihatan yang anda beli, tetapi anda mungkin tertanya-tanya mengapa anda perlu berbuat demikian. Selepas melakukan beberapa penyelidikan, saya membuat keputusan untuk tidak lagi membeli mana-mana produk yang mempunyai parabens di dalamnya. Parabens boleh di dapati di dalam syampu, produk kosmetik, deodoran, shaving gel, losyen, sunscreen, ubat gigi dan juga di dalam ubat-ubatan, manakala mereka juga digunakan sebagai bahan tambahan makanan di dalam daging yang diproses seperti sosej. Sebilangan besar daripada produk-produk yang kita beli untuk kegunaan harian mengandungi beberapa bentuk paraben, jadi agak sukar untuk mencari produk yang bebas dari menggunakannya. 

Tetapi tahukah anda apa itu parabens dan apa kesannya terhadap kita?
Apakah Parabens?

Parabens adalah bahan kimia asid para-hydroxybenzoic dan ia digunakan sebagai bahan pengawet - itulah sebabnya ia ditemui dalam banyak produk. Ia digunakan untuk melawan bakteria dan kulat, boleh didapati secara meluas, dan kos yang sangat sedikit untuk mengeluarkan dan menggunakan. Hampir semua parabens digunakan sebagai bahan pengawet adalah buatan manusia dan tidak berlaku secara semula jadi. 

Mengapa Parabens Tidak Selamat?

Sebelum kita pergi lebih jauh, terdapat kajian mengenai kedua-dua hujah tentang apa itu parabens dan adakah ia selamat atau tidak. Tetapi oleh kerana telah ada kajian yang mengatakan bahawa ia adalah berbahaya dan ia telah di kaitkan dalam pelbagai jenis kanser, saya telah memilih untuk mengambil langkah berjaga-jaga dan mengelak daripada menggunakan produk yang mengandungi parabens. Jika terdapat alternatif lain yang lebih semula jadi, saya akan memilih jalan itu.

Parabens boleh menyerupai hormon estrogen, yang dikenali untuk memainkan peranan dalam pembentukan sel-sel kanser payudara. Para penyelidik telah mendapati parabens dalam tumor payudara dan percaya ia mempunyai hubungan antara parabens dan tumor. Pada Julai 2002, Dr S. Oishi Jabatan Toksikologi, Tokyo Metopolitan Research Laboratory Jepun melaporkan bahawa pendedahan anak-anak yang baru lahir pada butylparaben boleh menjejaskan rembesan testosteron dan fungsi sistem pembiakan lelaki. 

Kembali kepada persoalan awal tadi - apakah parabens? Mereka adalah bahan kimia yang terdapat di dalam produk-produk makanan, kecantikan dan farmasi. Pastikan anda membeli produk yang berlabel 'Parabens Free' dan sentiasa membaca label sebelum anda membeli.

Anda yang menentukannya. Jadilah pengguna yang bijak :)


P/S : Syhhh, produk kesihatan Shaklee bebas daripada kandungan berbahaya. Malah ia 'Parabens Free' 

No comments