no image
Ada tak yang ambil vitamin tiba-tiba naik ruam, bintik-bintik merah, pening kepala, loya, jerawat?

Saya pernah bagi mak makan vivix dia kata sakit kepala. Mak saya ada darah tinggi, bertahun jugak amik ubat darah tinggi. Apa-apa semua ubat.

Kenapa bila amik vitamin terus dapat efek camtu?

Sebab healing crisis.

Healing crisis bergantung kepada  masalah yang dihidapi oleh individu.

Korang tau tak healing crisis ni cara badan kita keluarkan toksin dari sel, organ & sistem. Makin banyak toksin makin teruk healing crisis nya.

Kalau takde masalah dlm badan inshaALLAH takde healing crisis.

Kalau ada healing crisis kita patut bersyukur kerana ia tanda penyakit sedang disembuhkan dan toksin sedang dibuang.


So awak jangan la takut bila dapat efek camni ye.
no image
Saya berangan-angan nak ada SOHO sendiri suatu hari nanti. Kena simpan duit kalau nak beli SOHO kan, bukannye harga 1 atau 2 k kan? 

So sempena #tsunamishaklee saya akan kongsi sedikit intisari kehidupan saya berbisnes dari rumah dgn kawan2 di FB saya. Hari ni saya nak kongsi gambar SOHO saya. 

SOHO yang saya maksudkan adalah ruangan kerja saya untuk Bisnes Shaklee di rumah.

Taaadaaa~

SOHO saya yang masih dalam pembikinan. Selalunya husband la yang lepak sini buat keje dia. Berangan nak ada opis sendiri kat uma la katakan. Pasni kena tacap lagi nak kasi lagi cantik baru ada feel nak buat keje.

Actually selain SOHO tu, saya banyak update pasal shaklee, wassap prospek, consult customer, update blog melalui smartphone saya. Kemana-mana tak kira dimana jua sebab orang bz cam saya takkan duk setempat especially bila ada kat uma. Kadang kat dapur, ruang laundry, living hall, atas katil hihi. Haa sape kata wanita bekeje, anak ramai tak boleh buat bisnes?


Cabaran saya adalah masa, kena pandai berbagi masa antara bisnes dengan family dan paling penting dengan Allah 😍.
no image
Pengalaman bershaklee saya, alhamdulillah tak pernah lagi jumpa customer yang banyak ragam. Semua molek-molek belaka.

Nak jadi cerita satu malam, ada nombor tak dikenali call. Dia nak beli mealshake untuk anak sembelit.

Katanya punya susah nak dapat nombor saya sebab nombor yang sedia ada salah. Kaget kejap saya. Aikk camne boleh salah? Tapi akhirnya dia dapat contact saya jugak.

Punya la suka dia dapat cakap dengan saya, best dapat customer camni sebab dia sangat peramah. Belum pernah jumpa customer yang 1st time call dah ramah camtu. Hihi.

Kalau customer seronok, saya lagi laahh ber-triple double syiokkk~


Mudah-mudahan Allah mudahkan lagi urusan saya sepanjang ber-shaklee.
no image
Ibu pejabat Shaklee terletak di Pleasanton, Carlifornia bukan sekadar pusat operasi, malah ia adalah simbolik kepada falsafah yang didokong oleh Shaklee.

Ia direkabentuk oleh arkitek terbilang - Gensler, menjadikan bangunan ini mesra pengguna dan mesra alam sebagai refleksi kepada komitmen Shaklee terhadap "Kehidupan yang harmoni bersama alam semulajadi". 

Anda boleh menikmati pemandangan indah - langit, tumbuh-tumbuhan, bukit bukau dan kehijauan tanah lapang, tidak kira di mana posisi anda berada di dalam bangunan ini. 

Reka bentuknya yang serba moden dan maju, membolehkan ia diterangi secara semula jadi oleh cahaya luar, serta pembinaannya daripada bahan dan warna secara semulajadi. 

Antara keunikannya seperti adalah seperti berikut:

- Bahan-bahan kayu dan pintu diambil dari kawasan hutan mampan.

- Pembuatan permaidani daripada bahan yang dikitar semula.

- Kerusi-kerusi diperbuat daripada bahan yang dikitar semula.

- Tanaman landskap yang dijaga rapi terdiri daripada sebahagian tumbuhan botanik yangh terdapat di dalam produk-produk Shaklee.

- Penggunaan sensor pergerakan bagi mengawal suis lampu untuk tujuan penjimatan tenaga.

- Penghadang tingkap yang dikawal oleh sensor elektrik, bagi membolehkan 80% cahaya luar menerangi ruang dalaman dan pada masa yang sama menapis kepanasan.

- Penggunaan "Low-E glass" di seluruh bangunan untuk penggunaan tenaga yang efisien.

- Peredaran udara melalui bawah lantai untuk penggunaan tenaga yang lebih efisien dan menjamin kualiti udara

- Ruang dalaman yang luas bagi menggalakkan suasana kerja yang lebih harmoni dan menjamin peredaran udara segar.


- Orientasi bangunan yang mesra alam dan kedudukannya yang berhampiran dengan pengangkutan awam.
no image
Jom saya list down apa yang perlu dalam melakukan pengurusan dan perancangan kewangan peribadi especially bila dapat gaji atau Bonus Shaklee.

√ Perbelanjaan mestilah dibawah gaji pendapatan bulanan diperolehi. Nak formula mudah. Gaji - (Simpanan + Pelaburan + Bayaran Wajib) = Perbelanjaan. 

Kalau nak berbelanja,pastikan buat check list terlebih dahulu. Utamakan barangan mana yang perlu dibeli dan barang mana yang hendak dibeli. Penting kena bezakan keperluan dan kehendak.

Setiap kali dapat gaji, make sure simpan paling minimum 10% daripada gaji bulanan. Ia bertindak sebagai emergency money jika memerlukan.Pastikan asingkan 10% itu ke akaun lain.

√ Buat tabung contohnya tabung holiday nak g makan angin kena ada duit kan? Takkan sedut angin je hihi.

Pastu tabung bina rumah impian atau beli rumah. Boleh buat pelaburan jugak tu sebab nilai hartanah akan semakin naik.

√ Disarankan buat auto debit terus ke lain-lain akaun. Contohnya housing loan, credit card, insurans dan sebagainya.

√ Melabur di skim pelaburan yang disahkan oleh kerajaan seperti ASB, biarlah modal sikit asalkan konsisten setiap bulan.  

Terkadang ke laut jugak perbelanjaan kita ni. So apa nak buat?

Jom join shaklee


no image
3 Mitos Join Ahli Shaklee [Wajib Korang Tau] yelah asal kami ni ajak join ahli je mesti korang fikir macam-macam dalam kepala. So saya rasa apa yang selalu bermain kat kepala korang, inilah yang saya listkan.

1. Join shaklee kena buat bisnes kaw-kaw punye

Sape kata jd ahli shaklee kena buat bisnes? Klu camtu kak jd ahli aeon jusco, kak kena jual brg depa la ye? Adoi fengsan kak lagu ni.

Ada kak senah tu join shaklee sbb dia nk beli dgn hrga ahli. Berbaloi katanya. Sambil-sambil beli dpt rebet. Best ke best?

Klu hat yg btul nk buat bisnes haa lagi la best. Boleh jana income 4-5 angka, silap-silap boleh bina empayar besar pastu wariskan pulak ke anak cucu.

2. Join shaklee kena kua modal besar

Kak join lama dah xdak plak kena kua modal sampai 10k. Nak buat loan bagai, dakk ehh.

Kak cuma kua yuran keahlian ja, baru RM69.

3. Join shaklee kayakan org atas

Kayakan org atas? Org bwh pun boleh pintas org atas. Tiba-tiba hat bwh dah ranking master, walhal upline depa masih coordinator lagi. Haa camne tu??


Nak tau lagi pasal shaklee? Follow kak rapat-rapat naaa nanti kak share lagi.
no image
Okay hari ni sy nk kongsikan tips uruskan bisnes walaupun sibuk dengan kerja rumah atau pejabat.

Mesti kat lua sana tu ramai mak-mak yg bekerjaya tp dlm msa yg sama buat bisnes. Betul tak?

Jom kita tengok beberapa tipsnya.

√ Susun jadual dan buat to-do-list

√ Gunakan apps mcm hootsuite atau buffer utk update status dlm fb, page, instagram siap bole set time lagi. Biasanya sy buat ikut mcm 5 waktu solat. So boleh dpt 5x post kua kat fb.

√ Gunakan apps evernote utk draft entry blog. Haa mudahkan. Dah siap bole paste je kt blog.

√ Siapkan kerja rumah bila semua anak-anak dah tido.

√ Basuh baju hari-hari, jgn biarkan baju berlonggok

√ Bab masak plak, sediakan bahan masakan masa hari minggu. Kisar siap-siap cili, bawang utk mudahkan kerja-kerja menumis. Senang nak masak nanti main campak je dlm kuali pastu tadaaa siap dah.

Utk ikan, ayam pun cuci bersih-bersih pastu masuk dlm bekas kecik-kecik.


Okay tu je kot tipsnya. Klu korang ada nak tambah bole masuk dlm ruang komen. Bole share sesama. Sharing is caring.
no image
Cara saya menjaga wajah.

Saya takde la jaga kulit muka kaw-kaw kan. Apa yang saya selalu buat untuk jaga kulit?

1. Saya minum air kosong banyak-banyak, kurangkan minum air berperisa.

2. Cuci muka, jangan biarkan muka berminyak teruk. Kalau tak cuci nanti jerawat mula membiak. Haa jaga-jaga! Cuci muka dengan Nutriwhite tau kengkawan 

3. Pakai penyegar dan pelembab muka

Rasa tu je kot selalu saya buat takde yang pelik-pelik.

Pastu korang boleh amik flawless beauty set untuk nampak lagi berseri giteeww!

Vivix, vitamin c dan collagen.

So kenapa flawless beauty?

√ Mengekalkan keanjalan dan ketegangan kulit

√ Kolagen untuk kulit, tendon, ligamen dan salur darah

√ Mencantik dan menguatkan rambut serta kuku

√ Membantu menguatkan tulang rawan dan gigi

√ Memberikan kesihatan menyeluruh dari hujung rambut ke hujung kaki

Takkan cantik luar je kan? Dalam pun kena cantik jugak.


Baru lah cantik bercahaya dari atas ke bawah dari dalam ke luar
no image
Sy nk cite camne sy bole terjebak dalam Shaklee. Rasanya sy x penah nk cite full pasal ni. Awalnya sy kenal shaklee lepas bersalin afif tahun 2011.

Time tu saja gatal-gatal amik utk tambah susu.  yg introduce kat sy, dan dia jugak la yg tlg orderkan. Mmg mujarab la 1st time amik dah mula nyut-nyut tandanya susu dah penuh so try pam dpt la 5oz. Tp sy mkn kejap je sbb mak bantah mkn shaklee katanya tak bagus. Produk ntah apa-apa. Kita bila dgr mak ckp camtu akur je la.

Tahun 2012 sy lahirkan nisa. Nisa bby prem, mmg kna penjagaan yg teliti. Bila tgk poster kat hospital kata 'susu ibu terbaik utk bayi anda'. Sy trus cuba menyusukan nisa. Alhamdulillah smpi dia 9 bulan dpt merasa susu bdn. Time ni la sy try amik shaklee semula.

Sblm consume shaklee, sy mkn ubt doc domperidone utk tmbh susu. Mmg la berkesan tp sy slalu sakit kepala. Maybe kesan sampingan dr ubt tu. So sy bc dlm KIM mengenai pcos dan penyusuan ibu melalui blog upline trus sy pm beliau.

So bila baca ni korang perasan tak yg sy lgsung x mention shaklee ni MLM? Sbb sy sndri pun x tau pd mulanya. Yg sy tau shaklee ni vitamin.

Smpi la satu tahap sy join ahli baru la sy sedar shaklee ni juga MLM. Mula-mula sy ingt shaklee ni sama je dgn MLM lain. Rupanya tak langsung, shaklee lain dr yg lain. Yg sy perasan shaklee lebih kekeluargaan which is good la utk mak-mak yg nak bisnes. Mak yg kendong anak boleh buat sales 4-5 angka haa hebat giler!

Smpi la ke hari ini sy masih setia bersama shaklee sbb produknya yg sgt bgus, byk beri kesan positif pd diri sy. Siap ada landmark study utk uji keberkesanan produk ni.

Pendek cite takde sapa pun yg paksa sy join ahli, atas kerelaan sndri. Nampak tak yg shaklee ni berpotensi tinggi smpi bkn org yg approach sy, sy yg cari shaklee!

Sy ingt lg camne sy drive sorang-sorang ke shaklee empire gallery [HQ lama sblm shaklee pindah ke pinnacle sunway] utk daftar ahli bersama upline sy waktu tu.

Bila fikir balik gigihnya sy, "ni aku ke?"

Jom daftar ahli, taip 'daftar ahli' kt ruangan komen sekiranya anda nak jadi ahli.


Kenapa ESP Shaklee berbeza dari Soya Biasa dan Protein Supplement lain


Kalau korang tengok gambar ni, ni gambar tahun lepas tau. Waktu ni saya pregnant anak ketiga. Saya sendiri tak menyangka betapa mudahnya perjalanan mengandung saya.

Apa yang best waktu saya preggy dulu :-

√ Badan cergas

√ Tak sakit pinggang, dulu masa preggy 1st dengan 2nd selalu je sakit pinggang

√ Kaki tak cramp, dulu asal tergeliat sikit dah mula tangkap kat betis

Okay, sekarang ni saya bukan nak cerita pasal preggy tapi nak cerita pasal tong ESP yang saya pegang dalam gambar.

Actually saya memang jatuh cinta dengan ESP sebab rasanya yang sedap. Selain itu ia buat kulit, kuku saya jadi cantik. Selalunya orang cakap soya ni tak bagus.

Tapi tau tak korang kenapa soya tu tak bagus? Sebab soya GMO.

Apa tu GMO?

GMO atau Genetically Modified Organisms bermaksud tumbuh-tumbuhan (atau binatang) yang dihasilkan melalui teknik bioteknologi penggabungan gen (dikenali juga sebagai Genetic Engineering).

Ia adalah proses pengambilan gen daripada satu spesis dan kemudian memasukkanya ke dalam satu spesis yang lain dengan tujuan untuk menghasilkan suatu bentuk sifat atau ciri-ciri yang diingini.

Kesannya kepada manusia sangat bahaya. Ia boleh menyebabkan penyakit kanser! Jadi saya tak kisah kalau minum ESP banyak-banyak sebab ESP adalah non-GMO.

Ia selamat untuk diminum. So korang pilihlah yang non-GMO tau.

Haa itulah beza Soya Biasa dan Protein Supplement dari ESP Shaklee.


Nak cuba ESP? Ambil handphone sekarang dan order dengan saya.
101 Kegunaan Basic H Shaklee Yang Sangat Best
Basic H adalah produk kegemaran akak. Akak gunakan disetiap ruang rumah. 

Selalunya akak buat mop lantai. Rasa bersih je lantai pastu nampak macam baru.

Sebenarnya Basic H ni multipurpose, kita boleh gunakan untuk cuci cermin tingkap, boleh spray untuk lap perobot, cuci sinki, cuci bilik air, spray carpet dan macam-macam lagi. Boleh juga bersihkan kotoran degil yang melekat dibaju mahupun kasut sekolah.

Bestkan sebab ia pelbagai guna. Malah selamat untuk anak-anak dan amat menjimatkan kerana hanya gunakan sedikit pekatan dengan dicampurkan bersama air.

Nahh siap! Semua kerja dirumah akak dah beres. Korang pulak bagaimana?




Produk Shaklee Terbaik botol kosong pun berguna
Hi semua,

Taadaaa haa ni salah satu projek DIY akak. Cantik tak? Dari botol vitamin shaklee kosong bertukar menjadi tempat letak alat tulis. 



Korang tau tak banyak kegunaan botol vitamin kosong antaranya ;

√ Botol rempah ratus

√ Tempat letak cotton buds

√ Tempat letak paper clips

√ Botol gula-gula

√ Botol duit syiling

√ Tempat letak barang-barang peralatan menjahit contohnya macam butang, benang

√ Pasu bunga atau nak tanam pokok herba pun boleh

√ Tabung untuk anak-anak [untuk botol vitamin yang besar]

Haa banyak kan? Kalau boleh jangan dibuang botol-botol ni sebab macam-macam kita boleh buat. Sayangilah bumi kita 😍

Selamat mencuba.

Kiera Idres

019.307.7392
no image
Ini kisah ketika raya puasa yang lepas. Saja nak terobek balik. Ikut korang lah nak baca ke idak.

Tinggal lagi beberapa hari lagi nak raya, mood keje pun dah ke laut. Minggu ni last keje minggu depan akak dah cuti, yeayy!

Mood balik kampung is on!

Lepas tu mula lah nak merendang, mengumpat ehhh ketupat. Hihi.

So bila dah tiba 1 Syawal kita mula lah makan macam-macam. Rendang ayam, rendang daging, rendang kerang, kuah kacang, ketupat nasi, ketupat palas, lemang, masak lodeh. Alamak habislah diet akak.

So sebagai langkah berjaga-jaga akak akan standby Phytocol ST dan Omega dalam bagasi. Produk Shaklee Wajib ada untuk travel / balik kampung ketika musim raya.

Sebab apa akak kata Phytocol-ST?

Ia membantu untuk menghalang penyerapan kolesterol dan merendahkan paras kolesterol jahat. Ambikk ko, halang terus tak boleh masuk langsung.

Fungsi Omega pulak mengawal paras kolesterol. Yelah semua makanan yang bakal akak makan berminyak dan berlemak. Maka eloklah akak control makan, bukan apa kolesterol akak dah naik 6.36 tau. Tu bulan puasa, bulan tak puasa tak tau la camne.

Korang nak tau tak petanda kolesterol dah byk sgt? Ada oil seed di sekeliling mata, ia boleh sumbat salur darah halus kat mata kita tau.

Lepas tu timbul lah macam-macam penyakit. Jadi apa yang perlu kita buat untuk overcome masalah ni?

Phytocol-ST dan Omega lahh!

Mencegah lebih baik dari mengubati. Cegahlah selagi mampu. Bukan cegah masa hari raya je, hari tak raya pun perlu.


no image
Demam Tak Jadi, Saya Dah Jumpa Penyelamat.

Selalunya bila nak demam saya ambil panadol untuk melegakan sakit. Sejak saya kenal nutriferon dialah penyelamat saya dan ini merupakan Produk Shaklee First Aid Wajib di rumah saya.

Kalau dah habis memang saya akan terus paniklah hahaha!

Okay apa yang saya selalu praktikan bila dah start sakit tekak atau rasa macam tak sedap badan je saya bancuh satu sachet nutriferon ke dalam air pastu minum. Buat selama 3 hari berturut-turut insyallah baiklah demam tu. Terus tak jadi tau.

Saya dah tak makan panadol lagi.


Anak-anak saya terutama afif suka sangat dengan nutriferon, bila nampak je terus minta. Memang elok bagi pada anak-anak sebab ia akan kuatkan sistem imun mereka. Nak lagi bagus tambah chewable vit c untuk anak dan sustained release vit c untuk saya.


Produk Shaklee yang sentiasa dalam handbag saya
Orang perempuan ni, kalau ke mana-mana mesti nak bawak handbag. Bila intai kat dalam je nauzubillah, macam-macam ada. Dah jadi macam poket doraemon hihi!

Biarlah orang nak kata apa, janji barang yang dibawak tu berguna bila diperlukan.

Suami korang pernah tak komplen, heh beg berat macam ada batu!

Tak pun, apa yang awak bawak ni berat semacam je handbag ni! 

Suami saya tak pernah komplen tapi mak saya selalu je cakap "ko ni bawak beg besar-besar, berat pulak tu"

Saya jawab la, "dalam beg ada pampers, wet tissue, botol susu, barang mekap, handphone, wallet, vitamin" haa vitamin?

Aah ye vitamin. Penting vitamin ni sebab setiap hari kena ambil supaya badan jadi sihat dan cergas.

So inilah Produk Shaklee yang sentiasa dalam handbag saya.




Korang selalu bawak apa dalam handbag? 
no image
Kenapa Set Mighty 3 Gems wajib ada di rumah saya ketika bulan Ramadhan?

Pagi-pagi buka periuk tengok nasi rasa kembang tekak. So nak ubah selera saya ambil Mighty 3 Gems set ni.

Sepanjang hari saya masih rasa bertenaga dan cergas. Time malam pun boleh minum jugak ye uollss. Nak bancuh bawak pi terawih pun takpa. Solat terawih pun rasa cergas je.

Kombinasi 3 beradik ESP, Mealshake dan Performance Drink memang superb. Mudah sangat nak bersahur. Kalau terlewat bangun sahur nak masak atau panaskan lauk macam tak sempat kan? So buat ape susah-susah, bancuh je dah siap.

Kenapa Set Mighty 3 Gems?

√ Mempunyai nutrisi yang lengkap

√ Memberikan rasa kenyang

√ Mengelakkan tubuh badan terhidrasi

√ Mengekalkan kecergasan sepanjang berpuasa

Nahh mudah sangatkan? Siapa yang pagi-pagi tak lalu nak makan tu boleh cuba set ni.

Siapa kat sini yang minum Set Mighty 3 Gems macam saya? Share la sikit apa yang korang rasa.


no image
Kalau ditanya tentang idola dalam bisnes shaklee, siapakah idola saya? Sudah tentu upline saya Siti Al'Izzah atau panggilan mesranya kami panggil mami. Bukan mami jarum ye hihi. Beliau banyak beri tunjuk ajar tanpa jemu walaupun saya ni ketegak sangat.

Saya kagum melihat kesungguhan beliau dalam memberi ilmu. Seriously saya katakan beliau memang pakar dalam banyak perkara, penuh ilmu didada.

Walaupun adakalanya beliau banyak menggunakan bahasa sains [ehh betul ke sains? Ke medik?] Saya cepat-cepat google untuk mendalami lagi supaya lebih faham.

Beruntungnya saya bila berada di dalam group Rumah Besar Family SUPERSTAR. Setiap hari banyak benda baru yang saya pelajari terutamanya tentang produk dan adik beradik shaklee yang sangat supportive, sering bantu membantu.

Saya mula mengenali beliau pada tahun 2012 di group Kumpulan Ibu Menyusukan, ketika itu saya mengalami masalah kemerunduman susu. Beliau lah orang yang memberi sedikit ilmu penyusuan kepada saya. Terima kasih mami.

Sehingga sekarang saya masih ber-shaklee dan masih lagi berada di kelompok Rumah Besar Family SUPERSTAR. From zero to hero, dari tak kenal apa-apa tentang strategi bisnes sampai dah kenal. Dari tak tau pasal produk sampai dah tau. Dari tak kenal shaklee sampai dah jatuh cinta dengan shaklee.


Jom join saya untuk sama-sama bercinta dengan shaklee.
Vitalea For Children Pilihan Saya Untuk Anakanda Tersayang
Terkedek-kedek budak ni nak panjat amik vitamin dalam kabinet.
Dia pun tau nak makan vitamin sebab tengok ibunya [sayalah tu] dok telan vitamin hari-hari.
"Abang nak bitamin [nada pelat] tu mama!"
Gigih nak panjat tapi apakan daya tangan tak sampai hihihi. 
Hanya mampu menunjuk ke arah kabinet.
Kesian tengok budak montel ni, okay lah mama tolong amikkan.
Tapi dalam beberapa minit lagi datang minta vitamin yang sama.
Suka betul dia dengan vitamin ni. 
Semestinya sebagai ibu, saya mahukan yang terbaik untuk mereka.